Steeds meer bedrijven investeren in de (mentale)gezondheid en vitaliteit van hun werknemers. Wanneer werknemers lekker in hun vel zitten, heeft dit niet alleen voordelen voor de werknemer zelf, maar ook voor het bedrijf waar hij of zij werkt. Zomaar een aantal voordelen van een vitaal (mentaal en fysiek) bedrijf op een rij.

1. MINDER VERZUIM


Vitale werknemers zijn gezond, zitten vol energie en gaan met plezier naar hun werk. Om deze redenen zullen ze zich minder snel ziek melden dan iemand die niet lekker in zijn vel zit.

In 1984 toonde TNO al door een onderzoek aan dat stress en roken redenen waren voor een hoger ziekteverzuim bij werknemers. Recent onderzoek in 2018 laat zien dat vitaliteit verhogen zowel langdurig als kort ziekteverzuim met 15% doet verminderen.
Hoog ziekte verzuim kost een werkgever gemiddeld €250 tot wel €300 per dag aan directe kosten. Daarbij komen ook nog indirecte kosten zoals vervangend personeel en verlies van productie en dienstverlening waardoor je al snel op ruim €400 per dag uitkomt. Kort verzuim in 50% van de gevallen binnen vier jaar kan leiden tot langdurig verzuim. De financiële gevolgen van een hoog ziekteverzuim zijn voor veel organisaties al reden genoeg om hun medewerkers te motiveren om vitaler te leven.

2. HOGERE PRODUCTIVITEIT

Gemotiveerde werknemers zijn productiever. Om dat te realiseren is voor bedrijven een grote uitdaging. Natuurlijk kan het stimuleren en (gedeeltelijk) aanbieden van een gezonde lunch, voldoende ontspanningsmogelijkheden in en om kantoor en beweging gedurende aan werkdag al een grote bijdrage leveren. Maar ook stimuleren om meer te gaan bewegen, sporten etc. draagt bij aan het lekker in hun vel zitten van werknemers.

3. PLEZIER IN WERK

Aandacht voor de individuele medewerkers is belangrijk. Gezien worden, waardering voor wat je doet, kans om je te ontwikkelen dragen bij aan werkplezier. Aspecten als (te) hoge werkdruk, overwerken en stress hebben een negatief effect op de productiviteit van medewerkers. Aandacht voor de individuele medewerker, de bedrijfscultuur en de ingesleten gewoontes zijn belangrijk. Het bespreekbaar maken van deze onderwerpen is stap 1. Individuele begeleiding van medewerkers voor hun vitale mentale draagt daar aan bij. Ieder mens is anders en heeft persoonlijke handvatten nodig hoe om te gaan met bijvoorbeeld hoge werkdruk en stress. Mentale coaching op individueel niveau is stap 2.

4. MEER OMZET

Een vitaal bedrijf genereert meer omzet dan een niet-vitaal bedrijf. Energieke verkopers met een stralende glimlach halen gemakkelijker de opdracht binnen en gemotiveerde werknemers zorgen dat de beloofde topkwaliteit met een glimlach geleverd wordt. Mentaal en fysiek fitte medewerkers zorgen voor meer werkplezier, minder ziekte verzuim en dus tevreden klanten met meer omzet tot gevolg!

Lees hierna het Stappenplan voor Vitale werknemers