Margot Verbeet, doel: omgaan met de druk die ik mijzelf opleg

Vanaf mijn zesde tot bijna twintigste heb ik iedere dag gestreden om het maximale uit mezelf te halen. Ik moest en zou een betere tennisster worden dan iedereen die ik kon bedenken. Mijn dagen bestonden uit conditie-, kracht- en tennis trainingen. Ook de scholen waar ik op zat hielden rekening met mijn topsport.


De druk die ik ervoer met spelen was erg hoog. Deze had ik mijzelf opgelegd omdat ik zo enorm graag wou presteren en niks goed genoeg vond. Uiteindelijk werd ik door de druk die ik mijzelf oplegde helemaal moedeloos, het lukte niet wat ik wilde en ik kwam tot inzicht dat ik na vier jaar frustratie op de baan iets moest ondernemen. Ik startte met mentale training bij Maurice.

Tot mijn veertiende jaar behoorde ik altijd tot de top van Nederland en haalde goede resultaten. Daarna heb ik vier jaar lang (van 15-19) mijzelf niet goed kunnen door ontwikkelen doordat ik mentaal flink vast liep. Maurice heeft mij op allerlei mentale vlakken enorm geholpen. Na veel gesprekken, mentale processen voor en tijdens de wedstrijden inzien van mijn keuzemogelijkheden ben ik erachter gekomen dat ik niet meer gelukkig wordt van topsport. Ook heeft Maurice mij laten inzien wie ik eigenlijk ben en dat er ook een leven is zonder topsport.
Dat het dus helemaal niet erg is om te stoppen en dat hetgene wat ik geleerd heb ook kan gebruiken om op andere manieren succesvol te zijn en dat ik daar heel veel voldoening uit kan halen.

Samen met de mentale begeleiding van Maurice, de steun en eeuwige support van mijn ouders en de wijze lessen van mijn trainer Michel, heb ik mijzelf verder ontwikkeld. Ik heb stappen gezet als tennisster maar ook als persoon!

Twee/drie maanden geleden heb ik besloten om mijn topsportcarrière te beëindigen en mijn geluk ergens anders in te gaan vinden. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik nu kies om fanatiek te tennissen zonder daar per se iets mee te moeten bereiken!

Toen ik de keuze eenmaal had gemaakt viel er een enorme last van mijn schouders. Toch vond ik het ook enorm moeilijk om een “ander” leven te beginnen. Het is best moeilijk om andere doelen te stellen en je tijd anders in te delen als je leven daarvoor altijd in het teken heeft gestaan van tennis. Het voelt heerlijk maar nog niet vertrouwt!

Dat heeft tijd nodig, maar ik ga die ‘nieuwe weg’ vinden. Het belangrijkste is dat ik mijn geluk nu via andere wegen wil gaan bewandelen! Ik ben aan de slag gegaan als marketing/communicatie medewerker van Fox Fitness en ik start in september de tennisopleiding op de KNLTB! Dit is een eerste stap op een nieuwe weg!

 

Ik wil Maurice heel erg bedanken voor het begeleiden! En ik raad topsporters aan vroegtijdig te beginnen met mentale training voor het te laat is